Vedlikehold

Bestikk, kvalitet, holdbarhet og vedlikehold

Rustfritt stål må, pr. definisjon inneholde minst 12 % krom for å kunne inneha betegnelsen rustfritt stål

Stålbestikket som dominerer markedet i dag deles inn i to hovedgrupper: 18 % krom og 10 % nikkel (18/10) og 18 % krom og 8 % nikkel (18/8) i tillegg finnes 13 % og 18 % krom uten nikkel

Vedlikehold/holdbarhet/slitestyrke

Sliping og polering er metoder som hindrer rustangrep, og høyglanspolert bestikk i 18/10 har bedre motstandskraft mot korrosjon enn de andre kvalitetene. Stålbestikket bør derfor ikke utsettes (over tid) for salter og syrer som bl.a. finnes i matvarer. En annen viktig huskeregel er: la ikke rustfritt bestikk ligge i direkte kontakt med gjenstander av andre metaller i oppvaskkummen. Vann påvirker stålet og misfarging kan bl.a. skylles vannkvaliteten på stedet og at jernholdig vann setter flekker «bløtt» vann som er forholdsvis surt, kombinert med kobberrør (varmtvannsrør) kan sette flekker og danne utgangspunkt for ytterlige skader.

Vask i oppvaskmaskiner

Til tross for at dagens bestikk er av høy kvalitet, kan det skades i oppvaskmaskinen pga. det høyeffektive og alkaliske vaskemiddelet Følg derfor våre råd!

1. Bruk ikke mere oppvaskmiddel en anbefalt

2. Hell ikke oppvaskmiddelet direkte på dekketøy og bestikk, men ha det i rommet som er bestemt for dette

3. Vask opp så snart som mulig (matrester kan forårsake korrosjon)

4. Skyll av bestikket før det settes i maskinen

5. Forskjellige rustfritt materialet som står sammen kan forårsake korrosjon. La derfor knivene stå adskilt fra annet bestikk i maskinen.

6. Plasser ikke bestikket for tett. Dette øker faren for riper

7. Bestikk med plastskaft stilles med skaftet opp. Det hindrer vannet i å trenge ned i plasten.

8. Bestikk med treskaft skal ikke vaskes i oppvaskmaskinen.

Når skaden har oppstått:

Misfarging kan fjernes med et ikke- slipende metallpussemiddel (f.eks. pussemiddel for krom)Regelmessig puss av metallbestikk hindrer korrosjon, gir bedre økonomi og et vakrere bord.

Kvalitet og økonomi.

Pris, kvalitet og behandling er avgjørende for bestikkets levetid. Regelmessig bruk av oppvaskmaskinen forringer ikke kvaliteten dersom bestikket behandles med omtanke. Bruk av «festbestikket» til hverdags er god økonomi.